İtfaiye Haftası (25 Eylül – 1 Ekim)
Her yıl binlerce insanın ve canlının hayatını kurtaran İtfaiye teşkilatı bu yıl 105. Yaşına adım atıyor. 25 Eylül ve 1 Ekim tarihleri arasında kutlanılan İtfaiye Haftası’nda, yangının zararları ve yangına karşı alınabilecek önemler ve korunma yolları anlatılarak halk bilinçlendirilir.
Türkiye’de ilk yangın söndürme örgütü Dergah-ı Ali Tulumbacı Ocağı olarak kurulmuştur. Cumhuriyet dönemiyle birlikte, 25 Eylül 1923 tarihinde belediyelerin hizmetleri arasına giren yangın söndürme görevi, günümüzde de yeni teknolojilerle gelişerek devam etmektedir.
Yangının Başlıca Nedenleri
Ateş etrafında küçük dikkatsizlikler büyük sorunlara yol açabilir. Özellikle kibrit ve gaz gibi yanıcı ve patlayıcı maddelerin çocukların eline geçmesi çok tehlikeli olabilir. Sobanız yanar vaziyetteyken kapağını açık bırakmak, gaz lambası veya mumun yanık halde bırakılması da yangına davetiye çıkaracaktır. Sigara ve kibritin söndürülmeden yere atılması, özellikle ormanlık alanda büyük orman yangınlarına sebebiyet verir. Bununla birlikte orman veya korular içerisinde yakılan ateşi söndürmemek de yangın oluşmasına neden olur. Aynı zamanda yanıcı ve patlayıcı maddelerin etrafında sigara içmek de sizlerin ve etrafınızdakilerin hayatını riske atabilecek bir davranıştır.
Yangın Anında Yapılması Gerekenler
Yangın anında başlıca yapmanız gereken ilk şey telaşa kapılmamaktır. Sonrasında çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basmalısınız. Telefonunuzdan 110 İtfaiye hattını arayarak, adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, araç vb.) bilgilendirmelisiniz. Ardından itfaiyeyi bekleme sürecinde, elinizde mevcut olan imkanlardan yangını söndürmek için yararlanmalısınız. Böylece yangınının daha fazla büyümesini engelleyebilirsiniz. Yangın kapalı bir alan içerisindeyse yayılmaması için kapı ve pencereleri kapatmalısınız. Bunları yaparken kendinizi ve başkalarını tehlikeye atmadığınızdan emin olmasınız. Dumandan boğulmamak için yardım beklerken, eğilerek ve sürünerek hareket etmeli ve ağız ve burnunuzu ıslak bez veya mendille kapatarak nefes almalısınız. Kıyafetleriniz alev aldıysa; panik yapmadan ve koşmadan yere yatarak yuvarlanmanız gerekmektedir. Eğer vücudunuzda yanık varsa, derhal soğuk suya tutmanız gerekmektedir. Böylece yanığın derecesinin ilerlemesinin önüne geçmiş olursunuz.