Bu blog yazımızda istatiksel bilgilerden faydalanarak ülkemizde yangın gerçeği konusunda farkındalık oluşturmak ve elim sonuçlarının etkilerini önlemeyi amaçlıyoruz.

Bir ülkede meydana gelen yangınların sayısı ve yapısı ile ilgili istatistikler, ulusal düzeydeki yangın hizmetlerinin geleceği hakkındaki düzenlemelerde önemli rol oynar. Yangın sayısının ve nedenlerinin bilinmesi; yangın önlemlerinin tasarlanmasında, itfaiye merkezlerinin konuşlandırılmasında, ekiplerin ve donanımlarının belirlenmesinde yol gösterici olur.

Ülkemizde, yıllara göre kaç yangının olduğu, kaç kişinin öldüğü ve yaralandığı konusunda istatistiki bir bilgi bulunmamaktadır. Günümüzde sadece bazı illerde itfaiyeler yangın sayıları yayımlanmakta, ülke genelinde yangın istatistiklerini toplayan ve raporlayan bir organizasyon bulunmamaktadır.

Tablo-1: İstanbul’da meydana gelen yangınların kaynakları (2015-2020)

İstanbul da yılda yaklaşık 25.000 yangın meydana geliyor. Teknoloji ve sanayi üretiminin arttığı yıllarda sayının daha da arttığını görüyoruz. Bu istatistik bize yangının hafife alınmaması gerektiği gerçeğini açık şekilde gözler önüne seriyor.

Tablo-2: İstanbul’da meydana gelen yapısal yangınlar (2015-2020)

İstanbul da meydana gelen bu yangınların Türkiye genelinde değerlendirilmesinin oransal olarak yakın sonuçları vereceğini düşündük. Bu orana bakıldığında yapısal yangınların üçte biri konutlarda meydana geliyor.

Hiçbirimiz, sonuçları çok kötü olabilecek böylesine korkunç bir olayın yaşanmasını istemeyiz.

HGR olarak konutlarda yangından korunmak için 5 değerli bilgiyi paylaşacağız.

Bahsedeceğimiz yangın gerçeklerinin çocuklarla beraber uygulanması gereklidir. Bazılarını okumak zor olabilir, ancak tüm aile bireylerinin güvenliği için çok önemli olan bilgilerdir ve her gün aklınızda bulunmalıdır.

#Bilgi 1:

Her gün ev yangınlarında neredeyse bir çocuk hayatını kaybediyor. Bunu duymak zor gelebilir ama bir numara olarak listelenmesi gereken bir gerçek. Daha ileri gidersek her ay 11 çocuk yangın veya yanıklarla yaralanıyor. Çocuklarınızın ateşten zarar görmesini önlemek için, tüm kibritleri ve çakmakları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın ve duman alarmlarına verecekleri tepkileri öğretin. Olası yangında neler yapmaları gerektiği konusunda onları bilgilendirin.

#Bilgi 2:

Yangına bağlı tüm ölümlerin %90’ı konutlarda meydana gelir. Düşününce, bu oran son derece yüksek, ama çok mantıklı. Şömineler, sobalar, hava ısıtıcıları, sobalar, elektrik prizleri ve kabloları, mumlar, unutulmuş yanan sigaralar, aşırı ısınan aletler, mumlar, vb. nedenlerle bir yangın başlayabilir. Evde yaşayan tüm fertlerin bu konuda bilinçli ve dikkatli olması gerekir. Evinizde yangına neden olabilecek her şeye dikkat edin ve cihazlarla ve elektrik prizleriyle uygun yangın güvenliği kurallarını uygulayın.

#Bilgi 3:

Evinizde çalışan bir duman dedektörü bulundurmak ev yangında ölme şansını % 50 azaltır! Duman dedektörlerinizi ayda iki kez kontrol edin ve pilleri düzenli olarak değiştirdiğinizden emin olun. Ayrıca her alarmı kontrol etmeyi unutmayın. Evinizde duman dedektörü olmayan bir oda varsa vakit kaybetmeden ekleyin.

#Bilgi 4:

Ateş sandığınızdan çok daha hızlı yayılır. Aslında, çoğu ev yangını alarm çaldığında sadece iki dakika kaçış süresine izin verir. Bu, sizin ve ailenizin geri kalanının ev yangın kaçış planınızı düşünmenizi ve acil bir durumda tam olarak ne yapacağınızı bilmeniz gerektiği anlamına gelir. Tatbikat yapın! Yangın esnasında duman altındaki koşulları simüle etmek için planınızı düşük ışık ve karanlık da dahil olmak üzere farklı koşullar altında uygulayın. Bu sizin ve aileniz için mümkün olduğunca gerçekçi bir ortam oluşturacaktır.

#Bilgi 5:

Çoğu konutta acil kaçış planı bile yok! Ailelerin % 87′ sinden fazlasının kullanıma uygun bir yangın merdiveni planı veya tüm mahallerde uygulanacak acil durum planları bulunmamakta. Vakit kaybetmeden bir evden kaçış planı oluşturmanız gerekli. Bu planlar zaten ticari tesislerde İSG (iş sağlığı ve güvenliği) uzmanları tarafından hazırlanmak zorundadır. Sizde bir İSG uzmanından destek alarak bu planı hazırlatabilirsiniz. Talihsiz bir yangın durumunda sizi ve ailenizi güvende tutacaktır. Unutmayın, bir yangın sonrasında neler yapacağınızı planlamak asla zaman kaybı değildir ve nihayetinde hayat kurtarabilir. Duman alarmlarınızı kontrol edin, kaçış planınızı uygulayın ve ailenizi güvende tutun.

Kaynaklar:

  1. Yangın ve Güvenlik Dergisi, Sayı 199, s.8-10, 2018
  2. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, ibb.gov.tr/itfaiye
  3. Fire Safe Europe, https://firesafeeurope.eu/resources/
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

 
Powered by KırmızıErik